Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κοπή Βασιλόπιτας

   Κι ενώ στην Ελλάδα όλα τα σχολεία βρίσκονται εν μέσω Αποκριάς και τα παιδιά ντύνονται μασκαράδες, φορούν τις μάσκες τους, παίζουν και χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς, εμείς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κόψαμε τη βασιλόπιτά μας.

   Παρά τις απουσίες- έλειπε ο Χρήστος μας και η Άρτεμη, το σπιτικό μου κέικ έφτασε στο σχολείο, το στολίσαμε με άχνη ζάχαρη με τα παιδιά, το σταυρώσαμε και ξεκίνησε η μοιρασιά..


Είμαστε έτοιμοι..

Σταυρώνουμε τη βασιλόπιτα, όπως προστάζει το έθιμο..


Ξεκινάμε τη μοιρασιά..



   Η τυχερή της παρέας μας ήταν η Ελεάννα, η οποία βρήκε το φλουρί και ήταν πολύ πολύ χαρούμενη...

   Αλλά γιατί κόβουμε βασιλόπιτα στην αρχή του χρόνου; Γιατί βάζουμε μέσα το "φλουρί"; Τι σημαίνει για κάποιον όταν βρίσκει το κέρμα;

   Διαβάσαμε με τα παιδιά την ιστορία της βασιλόπιτας. 

" Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης στην Καισαρεία , όπου ζούσε με τους συνανθρώπους του. Κάποια μέρα ένας τύραννος έφτασε στην πόλη τους και απαίτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης, διαφορετικά με τη βία θα την κατακτούσε.  Τι κι αν ο δεσπότης του έλεγε πως οι κάτοικοι ήταν όλοι τους άνθρωποι φτωχοί, ο στρατηγός ήταν αποφασισμένος να λεηλατήσει την πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχήθηκε πολύ στο Θεό να τους βοηθήσει. Ταυτόχρονα όμως, οι υπόλοιποι χριστιανοί συγκέντρωσαν τα λίγα χρυσαφικά που είχαν προκειμένου να τα δώσουν στον τύραννο και να σωθούν. Τη στιγμή όμως της παράδοσης των χρυσών συνέβη ένα θαύμα: ένας λαμπρός καβαλάρης εμφανίστηκε και μαζί με το στρατό του αφάνισε τους εχθρους. Ο Μέγας Βασίλειος έχοντας πίστη στο Θεό ότι θα πράξει σωστά και ότι ο κάθε ένας συγχωριανός του θα πάρει πίσω ό,τι χρυσαφικό έδωσε, ζύμωσε μικρά ψωμάκια και στο καθένα έκρυψε και από ένα χρυσό..."

   Η πίτα λοιπόν, του Άγιου Βασίλη (= βασιλόπιτα) έφερνε στους ανθρώπους ευλογία και χαρά. Γι αυτό και εμείς κάθε πρώτη του χρόνου κόβουμε τη βασιλόπιτα και εκείνος που βρίσκει το φλουρί θεωρείται τυχερός και ευλογημένος για τη νέα χρονιά.

   Στη συνέχεια το κάθε παιδί είπε αυτό που περισσότερο το εντυπωσίασε( προαγωγή προφορικού λόγου), συζητήσαμε εμείς πως θα χειριζόμασταν αυτή την κατάσταση αν ήμασταν στη θέση του Μέγα Βασίλειου και τελικά αποτύπωσε το κάθε παιδί στο χαρτί ότι του άρεσε περισσότερο από όσα διαβάσαμε από την ιστορία.





Ο παπάς μοιράζει τα ψωμάκια με τα χρυσά, Μαριάννα

Ο παπάς ξαναδίνει πίσω στους ανθρώπους τα χρυσαφικά του μέσα στα ψωμάκια, Κατερίνα

Ο παπάς μιλάει με τον τύραννο, Νεφέλη

Ο κόσμος πηγαίνει στον παπά τα χρυσάφια του για να τον βοηθήσουν να σώσει την πόλη τους, Μελίνα

Εμφανίζεται ο καβαλάρης... , Κωνσταντίνος

Ο Μέγας Βασίλειος προσεύχεται, Μελίνα Κ.

Ο παπάς ζητάει βοήθεια από το Θεό, Ελεάννα





Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να ξανακόψουμε βασιλόπιτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου