Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Αποχαιρετώντας την υπέροχη σχολική χρονιά 2014-2015!!

   Αυτή η ανάρτηση γράφεται με - σχεδόν- 2 εβδομάδες καθυστέρηση. Λίγο το ότι συνεχίζω να απασχολούμαι στον παιδικό σταθμό του σχολείου με τα μικρά παιδάκια, λίγο η ζέστη, λίγο οι ρυθμοί ζωής εδώ, λίγο τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα που επηρεάζουν ψυχολογικά όλους μας, η ανάρτηση πήγε πολύ πίσω. Επειδή όμως η σχολική χρονιά που μόλις τελείωσε για μένα ήταν ίσως από τις καλύτερες που έχω περάσει στην επαγγελματική μου πορεία μέχρι σήμερα, οφείλω να αποχειρετίσω τα ζουζούνια μου αλλά και τους υπέροχους γονείς τους που μου τα εμπιστεύτηκαν να τους μάθω την ελληνική γλώσσα, με τον τρόπο που αρμόζει.

   Οι τελευταίες μέρες του Ιουνίου,όπως σε όλα τα σχολεία, πέρασαν με πολύ παιχνίδι, λίγη δουλειά, πολύ αναπόληση, πολύ γέλιο, πολλές αγκαλιές και φιλιά και τρυφερά λογάκια, πολλές φωτογραφίες, όμορφες εκπλήξεις και αρκετή συγκίνηση.

   Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά..

   Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου κάναμε επανάληψη τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτας προσπαθώντας να βρούμε λέξεις που να θυμίζουν καλοκαίρι και διακοπές. Ευτυχώς η αγαπημένη Ανθή Ζήση μας το είχε κάνει ΚΑΙ αυτό εύκολο . Έτσι με τη βοήθεια των καρτών της γράψαμε καλοκαιρινές λεξούλες στο τετράδιό μας και επειδή είμαστε σπουδαία ομάδα προσθέσαμε και άλλες λέξεις , αλλά βάλαμε και την αλφαβήτα στη σειρά....





   Έπειτα παίξαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι για φέτος .... τα ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ/ΚΥΒΑΚΙΑ. 
Η κυρία περιέγραφε λέξεις από το καλοκαίρι ή μας έλεγε αινίγματα καλοκαιρινών φρούτων ή νησιών για τα οποία είχαμε μιλήσει όλο τον Ιούνιο και τα παιδιά έπρεπε πρώτα να βρουν τη ζητούμενη λέξη και σε δεύτερο επίπεδο να καταφέρουν να τη σχηματίσουν με τα μανταλάκια ή τα κυβάκια ( εννοείται πως σε αυτή την άσκηση- παιχνίδι η ορθογραφία των λέξεων ΔΕΝ ήταν το ζητούμενο!) Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες που έβγαλα μία από τις πολλές ημέρες που παίξαμε αυτό το παιχνίδι. 








   Το διάστημα του Ιουνίου ανάμεσα σε πρόβες για τη γιορτή και τραγούδια και μαθήματα ξοδέψαμε πολλές σχολικές ώρες συζητώντας για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μικροί αλλά και μεγάλοι τις περιμένουμε με πολύ μεγάλη χαρά και ανυπομονησία. Πολλά από τα παιδιά φέτος θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα , γι αυτό κρεμάσαμε ένα χάρτη της Ελλάδας και αρχίσαμε να καρφιτσώνουμε χρωματιστές πλαστελίνες στα μέρη καταγωγής των γονιών και των παππούδων μας και στα μέρη στα οποία φέτος θα ταξιδέψουμε. Παρατηρήσαμε και κάποια από τα πιο γνωστά λιμάνια της χώρας και είδαμε και βιντεάκια στο youtube για το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, αυτό του Πειραιά, για το οποίο έχουν γραφτεί και πολλά όμορφα τραγούδια. Στη συνέχεια έδειξα στα παιδιά καρτελάκια από διάφορα λιμάνια και θάλασσες και προσπαθήσαμε να τις ταιριάξουμε στην πρωτότυπη αφίσα ( το συγκεκριμένο υλικό ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το πρόγραμμα " Θέλεις να παίξουμε;") 



   Και για να βοηθήσουμε τη μανούλα όταν έρθει η ώρα των αποσκευών συζητήσαμε τι πρέπει να βάλουμε στη βαλίτσα μας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Η βαλίτσα των διακοπών πρέπει να έχει τα απαραίτητα. Και αυτά κατά τα παιδιά είναι: μαγιώ, πετσέτα, μάσκα για βουτιές, αντηλιακό για τον ήλιο, σορτσάκια και μπλουζάκια και τα κουβαδάκια μας. Τα παιδιά πραγματικά δε χρειάζονται πολλά για να περάσουν όμορφα στις διακοπές..... :-)

Ένα αυτοσχέδιο φύλλο εργασίας που έφτιαξα 


   Εκτός όμως από τις γλωσσικές μας ασκήσεις ασχοληθήκαμε και με πιο καλλιτεχνικές δραστηριότητες....Φτιάξαμε καπελο-ψαράκια, αλλά και όμορφα καλοκαιρινά καδράκια. 

   Τα καπελοψαράκια μας.... 
   
   Στο τέλος φωτογραφηθήκαμε με τις κορνίζες της τάξης μας για να κρατήσουμε πάντα στη μνήμη μας τις όμορφες αυτές στιγμές....

Με την Άρτεμη και την Παρασκευή

Με τη Μαριαννούλα

Η Μαριάννα και ο Κωνσταντίνος

Η Νεφέλη και το Μελινάκι

Η Ελεάννα και η Κατερίνα

Η Κατερίνα και η Ελεάννα

Η Παρασκευή και η Άρτεμη

Η Νεφέλη με την κυρία Γιώτα
Και τα καδράκια μας... 

   Βάψαμε πιατάκια, κόψαμε καραβάκια και πανιά, στολίσαμε και ιδού....








   Κάθε χρόνο στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς ετοιμάζω ένα μικρό ενθύμιο για τα παιδιά μου... Ένα δωράκι που θα τους θυμίζει την πρώτη τους δασκάλα- στην περίπτωση αυτή την πρώτη δασκάλα ελληνικών- και όλα όσα περάσαμε μαζί έναν ολόκληρο χρόνο! Μπορεί το σχολείο να ήταν απογευματινό και η λειτουργία του σαν σχολείο της ομογένειας να ήταν αρκετά διαφορετική, δεν παύει όμως να είναι ένα σχολείο στο οποίο περάσαμε όμορφες ώρες διδασκαλίας, μάθησης και αλληλεπίδρασης. 

   Το φετινό μου δωράκι το εμπνεύστηκα από την πολύ αγαπημένη μου φίλη Δέσποινα Παρταλά.





   Και όσο εγώ ετοίμαζα τη δική μου έκπληξη για τα παιδιά, οι μανούλες της τάξης οργάνωναν ένα πάρτυ αποφοίτησης για το τμήμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου της σχολικής χρονιάς 2014-2015! Ένα πάρτυ που για αλλού ξεκίνησε, αλλά αλλού κατέληξε και ήταν κατά γενική ομολογία πολύ καλύτερο από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Ένα πάρτυ που τα είχε όλα.... πίτσα, ποτά, παιχνίδι, γέλια, δάκρυα, τούρτα, κουβέντα, καλεσμένους "έκπληξη", δώρα.....


"Απόφοιτοι 2014-2015"

" Τι είναι αυτό που μας ενώνει;"

Το ενθύμιο που μου ετοίμασαν τα παιδιά....
έγραψαν τις εντυπώσεις τους για το μάθημα των ελληνικών και τη φετινή μας σχέση  πάνω σε ένα μήλο ( μιας  και η Νέα Υόρκη αποκαλείται το "Μεγάλο Μήλο")

Η πεντανόστιμη τούρτα μας!



Αναμνηστική φωτο!!!!!!!!

   Με αυτά και με εκείνα φτάσαμε στην 26η Ιουνίου ή αλλιώς την τελευταία ημέρα σχολείου.







   Κάθε δάσκαλος δικαιούται να έχει τέτοιες όμορφες σχολικές χρονιές στο ενεργητικό του!! Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεχυθούμε σε πάρκα και παραλίες, με μόνη έγνοια πόσες βουτιές θα κάνουμε και πόσα παγωτά θα φάμε... 

    Εύχομαι στα παιδάκια μου που του χρόνου θα είναι στην πρώτη τάξη καλή πρόοδο, στα προνηπιάκια μου ραντεβού το Σεπτέμβρη και στις μανούλες που συνεργάστηκα μαζί τους φέτος, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και να χαίρονται τα αγγελούδια τους με υγεία και χαρές! 






                                                      Καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου