Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

4η Ιουλίου : Ημέρα της Ανεξαρτησίας

   Για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική μου καριέρα- μετά τη θητεία μου στον ιδιωτικό τομέα-  έτυχε Ιούλη μήνα να είμαι σε τάξη και μάλιστα σε τάξη παιδικού σταθμού ενός ελληνοαμερικάνικου σχολείου και να πρέπει να διδάξω για την 4η Ιουλίου.. Τι να πεις όμως για αυτή τη μέρα σε παιδάκια 4 και 5 ετών με διαφορετική καταγωγή, διαφορετική μητρική γλώσσα και με μόνο κοινό σημείο αναφοράς τη χώρα που ζούμε και μας φιλοξενεί; Πώς να τους εξηγήσεις έννοιες όπως ανεξαρτησία και ελευθερία;

   Έτσι χρησιμοποίησα τη γνωστή γραμμή του χρόνου, με την οποία διδάσκουμε και τις μεγάλες ελληνικές ιστορικές στιγμές, προκειμένου να κατανοήσουν τα μικρά μου παιδάκια πόσο παλιά συνέβησαν αυτά τα γεγονότα , τα οποία συζητάμε.

   Είπαμε λοιπόν πως κάθε χώρα έχει τις δικές της εθνικές γιορτές που συνδέονται με την ιστορία του κάθε τόπου. Έτσι για την Αμερική, η 4η Ιουλίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς πολλά πολλά χρόνια πριν , στις 4 Ιουλίου του 1776, υιοθετήθηκε από το δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών η Διακύρηξη της Ανεξαρτησίας. Όταν λέμε ανεξαρτησία εννοούμε ότι  κάθε κράτος μπορεί να σταθεί, να διοικηθεί και τελικά να υπάρξει μόνο του χωρίς να είναι εξαρτημένο από άλλες χώρες πιο δυνατές ή πιο πλούσιες. Πιο απλά είναι σα να γιορτάζουμε τα " γενέθλια" , τη γέννηση μιας χώρας.

    Η 4η Ιουλίου εορτάζεται σε ολόκληρη την Αμερική με οικογενειακές συγκεντρώσεις, εκδρομές, πικ νικ και μπάρμπεκιου, συναυλίες, πολιτικές ομιλίες, παρελάσεις, παιχνίδια μπέιζ μπολ ( baseball games)  και φυσικά ρίψη αμέτρητων πολύχρωμων πυροτεχνημάτων!

   Ξεκινήσαμε αρχικά να παρατηρούμε τη σημαία της Αμερικής ... 


   Πώς είναι; Τι χρώματα έχει; Τι άλλο έχει επάνω της; Τι συμβολίζουν τα 50 αστεράκια που έχει; Είδαμε λοιπόν πως τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας είναι κόκκινο και άσπρο . Έχει 13 λωρίδες από τις οποίες οι 7 είναι κόκκινες και οι 6 άσπρες. Στο επάνω αριστερό κομμάτι της σημαίας έχει ένα μπλε παραλληλόγραμμο με 50 αστεράκια λευκά που συμβολίζουν τις 50 πολιτείες της Αμερικής. 

   Και έπειτα είδαμε και την ελληνική σημαία.... 


   Τα χρώματά της, τους συμβολισμούς της.. Η ελληνική σημαία είναι γαλανόλευκη...έχει 9 λωρίδες εκ των οποίων 5 μπλε και 4 άσπρες και συμβολίζουν τον ουρανό και τη θάλασσα μαι τα λευκά σύννεφα και τον αφρό των κυμάτων. Επάνω αριστερά έχει έναν λευκό σταυρό, όπως και ψηλά στο κοντάρι μιας και ο ελληνικός λαός είναι βαθιά θρησκευόμενος, με μεγάλη πίστη στο Θεό. 

   Για εμπέδωση των όσων είπαμε ζωγραφίσαμε αμερικανικά σημαιάκια ...





   Έπειτα γράψαμε σε χαρτονάκια " Happy 4th of July" ( Χαρούμενη 4η Ιουλίου!) όπως μπορούσαμε αντιγράφοντας από τον πίνακα, ενώ τα πιο μικρά παιδάκια κάνοντας trace τα γράμματα που είχε γράψει η κυρία με κουκιδίτσες και στολίσαμε τη σελίδα μας με πυροτεχνήματα κόκκινα και μπλε με την τεχνική του πιρουνιού. Η διαδικασία οφείλω να παραδεχτώ ότι άρεσε πολύ στα παιδιά.






   Σαν τελευταία δουλειά είχαμε αποφασίσει με τις αγαπημένες συναδέλφους την Αλεξάνδρα και τη Γαβριέλα να φτιάξουμε καπελάκια. Μέρες ολόκληρες ψάχναμε στο pinterest και τελικά καταλήξαμε σε κάτι που άρεσε και στις 3 μας!! Καπελάκια επετειακά!!!!

   Τα παιδιά έβαψαν πιατάκια, οι κυρίες τα έκοψαν, οι κυρίες σχεδίασαν αστεράκια , όσα παιδάκια μπόρεσαν έκοψαν αστεράκια, κόψαμε και κόκκινα και άσπρα τριγωνάκια και λίγο πριν αρχίσει η συναρμολόγηση δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε λίγα μαθηματικούλια ή αλλιώς παιχνίδια με αριθμούς και έννοιες όπως περισσότερα-λιγότερα-ίσα, ομαδοποιήσεις, αντιστοιχήσεις και ταξινομήσεις. 

Στο κάθε παιδί έδινα ένα αριθμό από αστεράκια- διαφορετικά στο κάθε παιδάκι-  και του λεγα να πάρει τόσα αστεράκια όσα χρειάζεται, μέχρι να γίνουν τα αστεράκια στο σύνολο 5.

Ταξινόμηση καπέλων ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών

Η όψη του καπέλου

Μέτρηση μέχρι το 5

Κολλάμε τα στεράκια μας

" Πόσα χρειάζεσαι ακόμα για να κάνεις τα αστεράκια σου 5;"

Ομαδοποίηση μικρά αστεράκια και μεγάλα αστεράκια


Ποιο καπελάκι έχει περισσότερα αστεράκια; Ποιο έχει  λιγότερα;

" Αν σου πάρω από τα 5 αστεράκια σου τα 3 πόσα θα σου μείνουν εσένα;"



   Τα καπέλα μας τελικά....




Μία από τις αγαπημένες μου μικρούλες του διπλανού βρεφικού τμήματος, η Αργυρώ μου.



   Με αφορμή τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου στην Αμερική μία ευχή έχω:
Να ξαναδώ την πατρίδα μου την Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, αυτάρκης, παραγωγική και τους ανθρώπους της χαρούμενους, γελαστούς και πλήρεις !!!
  

Happy 4th of July!!!!!!!!!!






     :-)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου