Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Παιδιά με αναπηρία, ορατά σε όλα τα σχολεία: Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση- Actionaid 2016

   Κάθε χρόνο την Άνοιξη πάνω από 100 χώρες ανά τον κόσμο συνεργάζονται και πραγματοποιούν δράσεις και εκδηλώσεις των μαθητών με σκοπό να υπενθυμίσουν στους ηγέτες του κόσμου τις δεσμεύσεις τους πάνω στην εκπαίδευση. Συγχρόνως προωθούν το μήνυμα για την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους.


   Το φετινό θέμα αφορά στον 4ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζεται με τη διασφάλιση ποιοτικής και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης για όλους και προώθηση της δια βίου μάθησης. Το σύνθημα είναι : Ένα σχολείο Ανοιχτό σε Όλους και προσπαθεί να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη σε όσα παιδιά στερούνται το δικαίωμα της μόρφωσης εξαιτίας κάποιας τους αναπηρίας ή λόγω δυσκολιών πρόσβασης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η εκστρατεία ωστόσο αυτή έχει ένα ευρύτερο νόημα: Προωθεί και τονίζει τη σημασία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

   Τα παιδιά του απογευματινού Νηπιαγωγείου της Αγίας Ειρήνης είδαν οπτικό υλικό από φωτογραφίες και από το ίντερνετ, παρατήρησαν τη διαφορετικότητα, συζήτησαν, αντιπαρέθεσαν τις απόψεις τους, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, έπαιξαν παιχνίδια αφής και ακοής , προσπάθησαν να περιγράψουν λέξεις και εκφράσεις με παντομίμα, δοκίμασαν να κινηθούν πάνω στο καρεκλάκι τους, έγραψαν με το άλλο χέρι από αυτό που χρησιμοποιούν συνήθως και στο τέλος κατέθεσαν σκέψεις, εντυπώσεις και συναισθήματα!

   Όλοι μαζί αναρωτηθήκαμε πως θα ήταν αν είχαμε στην τάξη ένα παιδί με αναπηρία. Πώς θα ήταν η ζωή του; Πώς η δική μας; Θα περνούσε καλά; Ποιες δυσκολίες θα αντιμετώπιζε;Εμείς θα το θέλαμε; Θα το βοηθούσαμε;

   Είναι συγκινητική η ευκολία με την οποία βρίσκουν λύσεις τα παιδιά προκειμένου ένα παιδί να μπορέσει να υπάρξει και να λειτουργήσει μέσα στην ομάδα. Για τους μαθητές μου φέτος κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να στερήσει από οποιοδήποτε παιδί την παρουσία του στη δική μας τάξη. Η διαφορετικότητα δεν έχει σημασία. Το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους.

   Παρακάτω ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών:

* Σε πρώτη φάση τα παιδιά ζωγράφισαν πως οραματίστηκαν τα φιλόξενα για όλα τα παιδιά σχολεία.






Μαθητές εν ώρα εργασίας


                                      


* Σε δεύτερη φάση ζωγραφίσαμε και κόψαμε παιδά με διάφορες αναπηρίες και κάναμε ένα όμορφο κολαζ .

   Σύνθημά μας:  " Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο!"







* Στην τρίτη και τελευταία φάση ετοιμάσαμε τη δική μας συμμετοχή για την παγκόσμια εβδομάδα δράσης: 

               ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.






   Με την ελπίδα και την προσδοκία η φωνή μας να φτάσει στα αυτιά των πολιτικών ηγετών του κόσμου..

   Χρειαζόμαστε σχολεία με μεγάλες πόρτες για να χωράνε τα αμαξίδια, ράμπες για να είναι όλοι οι χώροι προσβάσιμοι, τουαλέτες που να μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά, βιβλία για όλους, δασκάλους για όλους , γήπεδα και γυμναστές που να βοηθούν όλα τα παιδιά, δραστηριότητες για όλα τα παιδιά, μεγάλα θρανία για να χωράνε όλα τα παιδιά, όμορφες αυλές με λουλούδια. ( καταγραφή όσων είπαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια συζήτησης της τελικής μορφής του έργου τους)



   Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα και τη δέχονται με σεβασμό και αγάπη. Αντιλαμβάνονται όμως και την αδικία για αυτό όλοι μαζί ενώνουμε τις φωνές μας και φωνάζουμε " ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"!!

                                                                                          :-)

3 σχόλια: