Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Πάσχα....Πάσχα.....Πασχαλιά 2016


   Κυριακή του Πάσχα σήμερα... 

   Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Εύχομαι η Ανάσταση Εκείνου να μας δίνει κατανόηση για το παρελθόν, ελπίδα για το μέλλον και αγάπη και ειρήνη για όσα ζούμε στο παρόν, στο εδώ και τώρα! 


   Όπως κάθε χρόνο συζητήσαμε με τα παιδιά τι σημαίνει Πάσχα. Και ενώ τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε ξεκάθαρα τη Γέννηση του Θεανθρώπου, το Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση Εκείνου. Μια γιορτή πολύ πιο δύσκολη στο να εξηγηθεί και να κατανοηθεί από παιδιά τόσο μικρής ηλικίας.  Το Πάσχα είναι το πέρασμα από το Θάνατο στη Ζωή, στο οποίο συμμετέχει όλη η φύση,  που ξυπνάει και αυτή από το λήθαργο του χειμώνα και βαδίζει ολοταχώς για την Άνοιξη. 

   Με τη βοήθεια του βιβλίου " Η ιστορία του Πάσχα" βάλαμε στη σειρά τα γεγονότα της ζωής του Ιησού όπως τα βιώνουμε στην εκκλησία από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Πάσχα εξηγώντας με απλά λόγια τα θρησκευτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας εξαιρετικό υλικό από την Τάνια Μάνεση φτιάξαμε σε αβγο-βιβλιαράκι τα πιο σημαντικά από τα γεγονότα που βίωσε ο Χριστός.






Ζωγραφίσαμε, κόψαμε και βάλαμε στη σειρά τα γεγονότα

Γράψαμε τίτλο στα βιβλιαράκια μας

Παράλληλα εξηγούσαμε και τα γεγονότα..

Ποιος ήταν ο Λάζαρος;

Τι σπουδαίο έγινε αυτή την Κυριακή;

Τι είναι ο Μυστικός Δείπνος;

Τι ήταν ο Γολγοθάς και γιατί πήγε εκεί ο Χριστός;

Πώς πέθανε ο Ιησούς; ( σε αυτό δε θεώρησα σκόπιμο να σταθούμε πολύ)


Τι σημαίνει αυτή η μεγάλη και δύσκολη λέξη " Αποκαθήλωση";
Τι είναι η Ανάσταση; Τι έγινε;

Τι σημαίνει Ανάληψη;



   Έπειτα ασχοληθήκαμε με όλα εκείνα τα όμορφα έθιμα που διατηρούμε οι Έλληνες χριστιανοί ακόμα και αν είμαστε στην άλλη άκρη του πλανήτη. Μιλήσαμε για την πασχαλιά που ανθίζει κάθε τέτοια εποχή, για τα κάλαντα του Λαζάρου που λένε σε μερικά μέρη της Ελλάδας το Σάββατο του Λαζάρου, για τα βάγια που μοιράζουν στις εκκλησίες την Κυριακή των Βαίων, για το βάψιμο των αβγών κάθε Μεγάλη ή Κόκκινη Πέμπτη, για το ότι η μαμά και η γιαγιά φτιάχνουν κουλουράκια και τσουρέκια , για το ότι όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα πηγαίνουμε στην εκκλησία , για τις λαμπάδες που φέρνει η νονά, για τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά, για τους λαγούς και τα κοτοπουλάκια που είναι απόλυτα ταυτισμένα με τη γιορτή του Πάσχα, για την περιφορά του Επιταφίου..... Ναι έχουμε πάρα πάρα πολλά έθιμα. Εμείς αφού μάθαμε καλά για τα έθιμα πήραμε ξανά υλικό της Τάνιας και φτιάξαμε ένα ωραίο πασχαλινό παιχνίδι: μια ρουλέτα, όπου ανάλογα που σταματάει ο δείχτης εμείς θα πούμε στη μαμά και στο μπαμπά στο σπίτι το αντίστοιχο έθιμο.


Οι παιχνιδο-ρουλέτες μας
   
   Μία από τις δραστηριότητες που πάντα αρέσει στα παιδιά είναι η κατασκευή καρτών. Είναι ένας τρόπος να συνδυάσουμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας με τη γραφή. Φέτος οι κάρτες μας στη μεν μία ομάδα ( του Σαββάτου) ήταν κάρτες λαγού, ενώ στην άλλη ομάδα ( της εβδομάδας) οι κάρτες μας ήταν ένα παιχνίδι τρίλιζας με αβγά, κοτούλες και λαγουδάκια. Κόψαμε, κολλήσαμε, γράψαμε και τα παιδιά της εβδομάδας έπαιξαν και πάρα πολύ με τις τρίλιζές τους τόσο ο καθένας μόνος του με τον εαυτό του, όσο και σε ζευγαράκια.

Κάρτες ομάδας παιδιών Σαββάτου







Κάρτες ομάδας παιδιών του καθημερινού τμήματος

   Οι τελευταίες ημέρες πριν το Πάσχα πέρασαν τελείως καλλιτεχνικά και δημιουργικά δουλεύοντας σε πολλά ταμπλώ για διαφορετικές εργασίες. Βάψαμε μανταλάκια για να φτιάξουμε πασχαλινά στολιδάκια, κόψαμε λαγούς για να φτιάξουμε τα καλαθάκια για τα πασχαλινά μας καλούδια, κόψαμε κοτόπουλα, στολίσαμε με σχέδια από τους φιγουροκόπτες πασχαλινά αβγά, ζωγραφίσαμε αστείους λαγούς και περάσαμε πολύ όμορφα μέσα σε όλο αυτόν το χαμό.......

* Πασχαλινά καλαθάκια
 ( ένας τρόπος να αξιοποιηθούν κάτι μπολάκια από πεπιεσμένο χαρτί ξεχασμένα στο ντουλάπι ούτε και ξέρω από πότε...)





* Πασχαλινοί λαγοί- ελεύθερη ιχνογράφηση






* Μανταλάκια στολιδάκια




* Αβγά-αερόστατα

                                     




*  Καδράκι " Η Ανάσταση του Χριστού" ( ιδέα από το Pinterest)

    Κόψαμε βράχους και βραχάκια, κόψαμε σταυρούς χωρίς πατρόν, ζωγραφίσαμε και κόψαμε και κολλήσαμε φωτογραφία του αναστημένου Ιησού και έτοιμο το καδράκι. (Η δική μου βοήθεια υπήρξε μόνο στο δίκαρφο που κουνάει την πέτρα- είσοδο του τάφου
 του Χριστού. Θα μπορούσε απλά να είχαν κολλήσει την μπροστινή πέτρα με κόλλα τα παιδιά και να ναι σταθερή και μισάνοιχτη χωρίς να ανοιγοκλείνει. Τα δικά μου παιδιά απλά ενθουσιάστηκαν με την εκδοχή του ανοιγοκλεισίματος και είπα να μην τους χαλάσω το χατίρι....)



Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!
:-)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου