Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα: Η ομορφότερη εποχή του χρόνου! ( Μέρος 1ο- Παιδικός Σταθμός)

   Η περίοδος των Χριστουγέννων κρύβει για μικρούς και μεγάλους κάτι από τη μαγεία της εποχής. Ίσως να είναι η προσμονή της εορτής που έρχεται, ίσως να είναι η αγάπη που πλανάται στον αέρα με εμφανέστερο τρόπο συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες του κόσμου, ίσως να είναι η χρυσόσκονη με την οποία πασπαλίζονται οι εργασίες των παιδιών, ίσως να είναι τα ζεστά παιδικά χαμόγελα και η ανυπομονησία των μικρών που παρασύρουν και τους ενήλικες να ζήσουμε αυτή την περίοδο πιο έντονα και πιο αληθινά. 


   Στον παιδικό σταθμό χορέψαμε, τραγουδήσαμε, κάναμε κατασκευές, ζωγραφίσαμε, διαβάσαμε παραμύθια και γίναμε ένα με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Αλλά και με τα παιδιά στην τρίτη τάξη παραμερίσαμε λίγο το αυστηρό διδακτικό πρόγραμμα και τα βιβλία και κάναμε πιο εναλλακτική διδασκαλία. Ασχοληθήκαμε με ήθη και έθιμα της Ελλάδας, με παραδόσεις που υπήρχαν κάποτε και κάποιες τις διατηρούν ακόμα σε κάποια μέρη πίσω στην πατρίδα, διαβάσαμε ιστορίες, μάθαμε αινίγματα, παίξαμε με περιγραφές λέξεων, ζωγραφίσαμε, κάναμε κατασκευές, είδαμε χριστουγεννιάτικες ταινίες στα ελληνικά.


Παιδικός Σταθμός


* Ω! Έλατο!!

   Με τα παιδάκια του παιδικού σταθμού ξεκινήσαμε πριν 3 εβδομάδες να ετοιμαζόμαστε για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ανάμεσα σε πρόβες για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας και σε τραγούδια στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης μας. Το δέντρο μας το έκανε δώρο η μαμά της Ευαγγελίνας μαζί με πανέμορφα στολίδια. Οι δασκάλες άνοιξαν και τις κούτες με τα πιο παλιά μας στολιδάκια και τα μικρά χεράκια έπιασαν δουλειά...







   Με αφορμή το στολισμό του δέντρου της τάξης μας στολίσαμε τα δικά μας χάρτινα χριστουγεννιάτικα δεντράκια. Οι δασκάλες μας έκοψαν τα ελατάκια, χάντρες, πούλιες, αστεράκια και χιονονιφάδες βγήκαν από τα βάζα, οι χρυσόσκονες εμφανίστηκαν στα θρανία και πιάσαμε δουλειά.........











   Στο μάθημα των ελληνικών μάθαμε το Δ από το δέντρο. Ζωγραφίσαμε το Δδ ( το κεφαλαίο και το μικρό), βρήκαμε λεξούλες που να αρχίζουν από Δδ, κόψαμε τα δ μας όπως μπορούσαμε, κολλήσαμε στολιδάκια και ιδού μια τελείως παιδική εργασία...........













 

* Ρούντολφ το ελαφάκι..

   Ο Ρούντολφ ήταν το αγαπημένο μας τραγούδι όλη την περίοδο αναμονής των Χριστουγέννων. Το τραγουδούσαμε καθημερινά και στα αγγλικά και στα ελληνικά, παίζαμε παιχνίδια κινητικά προσποιούμενοι πως ήμασταν ταρανδάκια και φυσικά μάθαμε το χιτάκι από τη λατρεμένη μου φίλη Αριάδνη Ευαγγελοπούλου "Το Χόκι Πόκι των Ταράνδων", με το οποίο φυσικά και ξετρελαθήκαμε! Οι τάρανδοι είχαν την τιμητική τους στην τάξη μας για αρκετές ημέρες αυτές τις εβδομάδες. Φτιάξαμε ταρανδάκια με αποτυπώματα από τις παλάμες μας για να μάθουμε το αρχικό του Rudolph ( R), φτιάξαμε ταρανδάκια για δραματικό παιχνίδι, φτιάξαμε ταρανδάκια με πιατάκια.

- R is for Reindeer Rudolph..



Βάψαμε R



Κολλήσαμε..




Βάλαμε ματάκια

Φτιάξαμε κερατάκια με το αποτύπωμα των παλαμών μας






Κολλήσαμε και την απαραίτητη κόκκινη μυτούλα του Ρούντολφ


- Πιατο-ταρανδάκια...

Βάψαμε πιατάκια



Κόψαμε τα σχεδιασμένα κομμάτια-μέλη του ταράνδου



Κολλήσαμε μάτια και μύτη...



Κολλήσαμε παλαμοκερατάκια


..ποδαράκια ( κάναμε και λίγα μαθηματικά - επανάληψη τον αριθμό2 και 4) 

Στολίσαμε με τις απαραίτητες πούλιες και χρυσόσκονες





Έτοιμα τα ταρανδάκια μας...





 - Ταρανδάκια για δραματικό παιχνίδι..








Μετά το παιχνίδι έγιναν γιρλάντα που στολίζουν την τάξη μας...


* Χριστουγεννιάτικες μπάλλες

   Πάντα οι δραστηριότητες που προάγουν την λεπτή κινητικότητα, την αισθητική και την κριτική σκέψη των παιδιών είναι από τις αγαπημένες μου για τα παιδάκια του παιδικού σταθμού. Δώσαμε λοιπόν στα παιδάκια χάρτινες μπάλλες, στολιδάκια και κόλλες και τα αφήσαμε να δημιουργήσουν..



















* Στις αυλές μας πέφτει χιόνι..

   Στην τάξη αυτή παιδιά και δασκάλες αγαπάμε τις κατασκευές με χαρτοσακούλες και με την πρώτη ευκαιρία τις χρησιμοποιούμε. Φέτος για να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο κεντρικό ταμπλό της τάξης μας φτιάξαμε χιονισμένα σπιτάκια με χαρτοσακούλες . Εύκολα, παιδικά και χαριτωμένα...










* Ντίγκι ντίγκι τα κουδούνια άκου πως χτυπούν...

   Από ότι καταλαβαίνετε όλοι, κάθε παιδικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι που ακούγαμε και μαθαίναμε γινόταν έναυσμα για μια δραστηριότητα. Από αυτό το τραγούδι μας προέκυψε να μάθουμε το B as in Bells... Και έτσι ασχοληθήκαμε με καμπανούλες συνδυάζοντας μια γλωσσική και μια εικαστική δραστηριότητα. 





Ζωγραφίζουμε Bb και καμπάνες

Κόβουμε

Κολλάμε


Στολίζουμε



*  Ο Άγιος Βασίλης πάλι θα ρθει...

    Από τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές μας δε θα μπορούσε να λείπει και ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών. Εκείνος που τον περιμένουν κάθε χρόνο με την ελπίδα ότι θα φέρει το μεγαλύτερο δώρο μιας και ήταν "τα καλύτερα" παιδιά... Κόψαμε χαρτονάκια και με φίλτρα καφέ φτιάξαμε όμορφους και εύκολους Άγιους Βασίληδες ( μια ιδέα που πολυκυκλοφορεί στο διαδίκτυο).






* Χριστουγεννιάτικες Κάρτες και Goody Bags

   Ο Άγιος Βασίλης αποτέλεσε το θέμα μας τόσο για τις κάρτες μας όσο και για τα σακουλάκια με τα γλυκίσματα που θα χαρίζαμε στα παιδιά. Το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη έγινε κάρτα  και το παντελόνι του λατρεμένου χοντρούλη έγινε σακουλάκι που στις τσέπες του χώσαμε γλυκά, σοκολάτες και ζαχαρωτά.















    Και αν νομίζετε πως μόνο τα παιδιά δούλεψαν αυτές τις ημέρες.... ε κάτι κάναμε και οι δασκάλες....
Πόρτα 1

Πόρτα 2




Το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο του στολισμένου καραβιού στην ελληνική γωνιά της τάξης μας




 Συνεχίζεται...................

                 
           :-)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου