Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Το Γάντι, τα γάντια και άλλες χειμωνιάτικες ρουχο δραστηριότητες!


   Την εβδομάδα αυτή στον παιδικό σταθμό ασχολούμαστε με τα χειμωνιάτικα ρούχα. Λίγο το ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, λίγο ότι το κρύο ήταν τσουχτερό τις προηγούμενες μέρες, τα χειμωνιάτικα ρούχα βρέθηκαν στο επίκεντρο του μαθησιακού μας ενδιαφέροντος.


   Ρούχα σκορπίστηκαν στο πάτωμα και προσπαθήσαμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες: πανωφόρια, μπλούζες, παντελόνια, παπούτσια και αξεσουάρ ( ομαδοποιήσεις και κατηγοριοποιήσεις ανάλογα το είδος και το χρώμα).Έπειτα ντύσαμε παιδάκια που μας μοιάζουν με ρούχα ζεστά, φτιάξαμε βαλίτσες με ρούχα για να πάμε μια χειμωνιάτικη εκδρομή στα χιόνια, απλώσαμε χειμωνιάτικη μπουγάδα ( άσκηση παρατηρητικότητας), φτιάξαμε ένα χειμωνιάτικο βιβλίο- κατάλογο ρούχων στα αγγλικά και τέλος παρατηρήσαμε τι από τα ρούχα που μάθαμε φοράμε εμείς ( παντελόνι, πουλόβερ, μπότες, σκούφος, μπουφάν, γάντια- άσκηση παρατήρησης και αντιστοίχισης).



Φτιάχνουμε βαλίτσες για μια χειμωνιάτικη απόδραση

Ντύνουμε παιδάκια











Απλώνω μπουγάδα τα χειμωνιάτικα ρούχα μου

Ομαδοποίηση ρούχων

Κατηγοριοποίηση ανά κατηγορία

Κατηγοριοποιούμε ανά χρώμα:μπλε

.. πράσινο

....κόκκινο..

.. καφέ ..
   Έπειτα φτιάξαμε τα δικά μας σκουφάκια και τα δικά μας γαντάκια σε ένα όμορφο πολύχρωμο μόμπιλε. Τα παιδιά συνδύασαν χρώματα και σχέδια, στόλισαν με χάρτινα στολιδάκια και ιδού......


























   Από τις δραστηριότητές μας δε θα μπορούσε να λείπει και η ανάγνωση ενός πολύ αγαπημένου παραμυθιού των παιδιών. Πρόκειται για το πολύ δημοφιλές " Το Γάντι", το οποίο διαβάσαμε και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά... Ένα αγόρι παρακαλάει τη γιαγιά να του φτιάξει ένα ζευγάρι λευκά γάντια. Η γιαγιά τα έφτιαξε, το αγόρι τα φόρεσε και βγήκε να παίξει στα χιόνια. Εκεί όμως το ένα του έπεσε και σε αυτό βρήκαν καταφύγιο από τη χειμωνιάτικη παγωνιά ο τυφλοπόντικας, η αλεπού, ο λαγός, η κουκουβάγια, ο σκατζόχοιρος, το ρακούν, η αρκούδα και ένας μικρούλης ποντικός.
   Με βάση την αγγλική διασκευή ασχοληθήκαμε με διάφορες δραστηριότητες.


* Ζωγραφίσαμε τα ζωάκια του παραμυθιού καθώς και ένα γάντι και τα κολλήσαμε πάνω σε αυτό. 







* Έπειτα φτιάξαμε έναν παραμυθο-τροχό που βρήκα εδώ. Ζωγραφίσαμε το αγόρι , τη γιαγιά και τα ζωάκια που κρύφτηκαν μέσα στο γάντι, κόψαμε τους κύκλους, τους κολλήσαμε σε σκληρό χαρτονάκι, η κυρία πέρασε το δίκαρφο και έχουμε έτοιμο τον παραμυθοτροχό που με τη βοήθειά του θα λέμε και θα ξαναλέμε την αγαπημένη ιστορία.












* Στο τέλος χρησιμοποιώντας μάσκες των ζώων της ιστορίας που βρήκα εδώ κάναμε αναπαράσταση και δραματοποίηση της ιστορίας αλλά και λίγα μαθηματικά. Κατηγοριοποιήσαμε τα ζώα ανά μέγεθος από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, ανά χρώμα, ανά ιδιότητα ( ποια πετάνε, ποια τρέχουν γρήγορα), τα μετρήσαμε από το 1 ως το 7 αλλά και από το 7 μέχρι το 1 και με τη βοήθεια του γαντιού κάναμε και εξάσκηση κάποιων χωρικών εννοιών ( βάζω το λαγό πάνω από το γάντι, την κουκουβάγια κάτω από το γάντι, βάζω ένα ζωάκι δίπλα στο γάντι, το βάζω κοντά/μακρυά από το γάντι, βάζω το γάντι ανάμεσα από δύο ζωάκια. Κάναμε και μια προσπάθεια για το δεξιά και το αριστερά, αλλά είμαστε μικρούληδες ακόμα και αυτό λίγο μας δυσκόλεψε...).





Σειροθέτηση ζώων από το μικρότερο στο μεγαλύτερο
Μετράμε τα ζωάκια


Εξάσκηση χωρικών εννοιών: πάνω στο γάντι

....... πάνω από το γάντι

...... κάτω από το γάντι

Βάζω στη σειρά και ομαδοποιώ ανά χρώμα
Βάζω το γάντι ανάμεσα από δύο ζωάκια
 
   Και συνεχίζουμε με άλλες χειμωνιάτικες δραστηριότητες....

                                      :-)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου