Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

C is for Cocoa.....

   Η εβδομάδα μας βρήκε με αρκετό χιόνι και κρύο τσουχτερό. Σε αυτή όμως την πλευρά του Ατλαντικού το χιόνι δε μας πτοεί και δε μας τρομάζει. Φοράμε ότι πιο ζεστό έχουμε, τις μπότες μας, τα κασκόλ και τα σκουφιά μας και συνεχίζουμε τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας κανονικότατα.

   Το πρωί λοιπόν της Δευτέρας παίξαμε, χορέψαμε για να ζεσταθούμε, τραγουδήσαμε χειμωνιάτικα τραγούδια και βρήκαμε τον καλύτερο τρόπο για να ζεσταθούμε και ο τρόπος αυτός ακούει στο όνομα: Σοκολάτα! 


   Η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένη τροφή μικρών αλλά και μεγάλων σε κάθε της μορφή, τόσο σε στέρεη όσο και σε ρευστή μορφή. Συζητήσαμε με τα παιδιά για το κακάο. Είπαμε πως είναι δέντρο, το κακαόδεντρο, το οποίο μας δίνει τους καρπούς του και ανάλογα με τη διεργασία που υφίστανται οι καρποί φτιάχνεται η σοκολάτα που τρώμε ή η σκόνη με την οποία φτιάχνουμε το ρόφημα. 

* Γλωσσική δραστηριότητα

   Το cacao ξεκινά από το γράμμα C. Βρήκαμε πόσα c έχει η λέξη cacao, βρήκαμε άλλες λεξούλες που αρχίζουν από c, είπαμε τι πίνει η μαμά κάθε πρωί ( coffee- καφές), σχηματίσαμε με τα δαχτυλάκια μας το γραμματάκι c, το σχηματίσαμε με πλαστελίνη, το γράψαμε στον πίνακα και βρήκαμε αντικείμενα της τάξης μας που να μοιάζουν με το  c. 

Έπειτα ζωγραφίσαμε ωραίες κούπες με κακάο γιατί c is for cocoa....




   Έπειτα ζωγραφίσαμε C c , ζωγραφίσαμε και εικονίτσες που να αρχίζουν με αυτό το γράμμα, κόψαμε και κολλήσαμε σε χαρτονάκια...




* Μαθηματικά

   Έπειτα κάναμε επανάληψη τους αριθμούς. Μοίρασα στα παιδιά καρτέλες με κούπες. Πάνω σε κάθε κούπα υπήρχε τυπωμένος ένας αριθμός. Τα παιδιά έπρεπε να μετρήσουν και να βάλουν στην κάθε κούπα τόσα ζαχαρωτά όσα αναγράφει η κάθε κούπα.










Το υλικό το βρήκα εδώ: Modern Preschool


* Χειροτεχνία- Κατασκευή

   Φτιάξαμε όμορφες πολύχρωμες κουπίτσες. Μοίρασα χαρτονάκια, κολλήσαμε καφέ χαρτί σα να είναι κακάο, κόψαμε το γραμματάκι c για να το βάλουμε σαν χεράκι στην κούπα μας, κολλήσαμε αφρώδη σχηματάκια για ζαχαρωτά, στολίσαμε τις κούπες μας με σχηματάκια και έτοιμες........














   Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε μια ζεστή σοκολάτα στην τάξη. Και κατά γενική ομολογία ήταν καλύτερη αυτή που ήπιαμε στο σχολείο από αυτή που φτιάχνει η μαμά στο σπίτι. Γιατί είναι γνωστό πως ό,τι κάνουμε στο σχολείο είναι πάντα καλύτερο! 

Στην υγεία μας βρε παιδιά!!
          Και συνεχίζουμε.........

                                                  :-)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου