Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος κοιμάται το χειμώνα;

   Αφού ασχοληθήκαμε με τα ζώα των πόλων και τις συνήθειές τους δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στα ζωάκια εκείνα που πέφτουν για ύπνο όσο διαρκεί ο χειμώνας .


   Συζητήσαμε ποια τέτοια ζωάκια ξέρουμε ( σκιουράκια, φίδια, αρκούδες, χελώνες, σκατζοχοιράκια, νυχτερίδες...),  που ζουν, που φτιάχνουν τις φωλιές τους ( πάνω στα δέντρα ζουν οι σκίουροι, πάνω στην επιφάνεια της γης κοιμούνται οι χελώνες, μέσα σε σπηλιές κοιμούνται οι αρκούδες, ενώ οι σκατζόχοιροι σκάβουν λακούβες βαθιές για να κοιμηθούν), τι τρώνε, γιατί έχουν καφέ και πράσινα και σκούρα χρώματα ( για να μην ξεχωρίζουν από το φυσικό τους περιβάλλον έτσι ώστε να μπορούν να κρύβονται και να αποφεύγουν αυτούς που θέλουν να τα βλάψουν), πως προστατεύονται από τους κινδύνους. Τελικά μάθαμε πως αυτά τα ζώα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αφού φτιάξουν τις φωλιές τους και αφού γεμίσουν φαγάκι τις κοιλίτσες τους έτσι ώστε να μην πεινάνε και να μπορούν να τρέφονται από το λίπος τους, όσο βρίσκονται σε κατάσταση χειμερινού ύπνου, πέφτουν και κοιμούνται όλους τους δύσκολους και παγωμένους μήνες του χειμώνα. Δηλαδή τους μήνες που κάνει τόσο πολύ κρύο που δε θα το άντεχαν και που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρουν τροφή, τα ζωάκια αυτά πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

   Χρησιμοποιώντας εξαιρετικό υλικό και παιχνίδια που βρήκα εδώ έγινε το μάθημα παιχνίδι μέσα από εικόνες, παιχνίδια λογικής αλληλουχίας και κάρτες λογικής συνέχειας.

Κάρτες ντόμινο με ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη

Ντόμινο

Βάζουμε σε σωστή χρονική σειρά 

και λέμε την ιστορία του σκατζόχοιρου
   Έπειτα ζωγραφίσαμε ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη από το blog της Σοφίας και φτιάξαμε μία αναπαράστηση του φυσικού περιβάλλοντος όπου τα ζώα φτιάχνουν τις φωλιές τους και προετοιμάζουν το χώρο τους στον οποίο θα πέσουν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Ζωγραφίζουμε ζωάκια


Φτιάχνουμε ένα δάσος στο χαρτί..

...δέντρα..




...σπηλιές..


...λακούβες και τρύπες στη γη..

..αντιστοιχίζουμε το κάθε ζωάκι στη σωστή φωλιά..


..κολλάμε..





..βάζουμε σκεπές και κολλάμε και το όνομα του δασο-ξενοδοχείου..

..και έτοιμα!!



   Από την παγωμένη Νέα Υόρκη....

                          :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου